DISTIZYM
POPIS VÝROBKU
DISTIZYM FM je kvapalný pektolytický enzým na optimálne
ošetrenie kvasov z bobuľového a kôstkového ovocia, určeného na destiláciu.
CIEĽ POUŽITIA
Rýchle odbúranie všetkých pektínových látok, a s tým spojené včasné skvapalnenie kvasu.
Ľahké rozkvasenie a lepšie prekvasenie kvasu na optimálny
obsah alkoholu.
Intenzívnejšie narušenie ovocného tkaniva, a tým väčšie uvoľnenie cenných látok a ovocných aróm.
PRODUKT A ÚČINOK
DISTIZYM FM je pektolytický enzým, špeciálne vyvinutý na
vysokú účinnosť v kyslom prostredí (nízke pH) kvasu z ovocia. Rýchlo odbúrava
všetky pektínové látky, čo vedie k výraznému zníženiu viskozity kvasu a jeho rýchlemu skvapalneniu. Kvas sa dá potom ľahšie miešať a destilovať.
Dochádza tiež k intenzívnejšiemu uvoľneniu cenných látok, tvoriacich arómu a
buket. Optimálnejší je aj priebeh kvasného procesu.
DÁVKOVANIE
Dávka enzýmu je závislá od druhu ovocia, stupňa jeho zrelosti, teploty a doby účinnosti. Nasledovné dávky sú doporučené na ošetrenie kvasu pri teplote 15 °C.
Ovocie | ml/100kg kvasu |
Bobuľové ovocie | 30 - 50 |
Kôstkové ovocie | 20 - 50 |
POUŽITIE
DISTIZYM FM sa zriedi vodou na 5-10% roztok a
najlepšie sa dávkuje priamo do mlynčeka alebo drviča ovocia. Ak sa enzým
dávkuje neskôr do kvasu v nakvášacej nádrži, musí sa dokonale premiešať s celým
objemom.